Begroting 2020-2023

Voorwoord

Beleidsontwikkelingen

De doelstellingen uit het coalitieprogramma "Inwoners maken Zwartewaterland mogelijk" zijn zowel in beleidsmatige als budgettaire zin meegenomen in de Kadernota en deze Programmabegroting.
Het gaat hier onder andere om de grote opgaven in de fysieke leefomgeving. Deze thema's pakken we in samenhang op: de aanpassing aan het veranderende klimaat, de energietransitie en toekomstbestendig wonen en werken. Richtinggevende keuzes landen in de Omgevingsvisie en in de gebiedsgerichte uitwerkingen.
De Omgevingsvisie komt participatief tot stand. Onder meer via het organiseren van Ontmoetingen in de kernen en in het buitengebied hebben stakeholders en inwoners in 2019 belangrijke accenten meegegeven. Deze  betrekken we bij de visie die we in 2020 vaststellen.

Ook bereiden we in 2020 de warmtetransitievisie voor en participeren we in de totstandkoming van de Regionale Energiestrategie (RES). Onder meer via het plan Topwerklocatie gaan we samen met het bedrijfsleven op praktische wijze uitvoering geven aan de thema's circulariteit en energietransitie.

We gaan verder op de ingeslagen weg om de beheerplannen voor de openbare ruimte in gereedheid te brengen. Onder de vlag van de door de raad vastgestelde Paraplunota Kapitaalgoederen stellen we in 2020 een Groenbeheerplan en een beheerplan Oeverconstructies op. Ook gaan we aan de slag met een Buitenruimteplan voor de thema's ontmoeten, bewegen, sporten en spelen.
Voor het verbeteren van de verkeersveiligheid stellen we een aanpak op met een uitvoeringsprogramma  waarin concrete maatregelen opgenomen zijn.
De Leefbaarheidsplannen voor de kernen en het buitengebied zijn begin 2020 gereed. Deze bevatten activiteiten die de leefbaarheid vergroten in sociaal en ruimtelijk opzicht. Inwoners zijn en worden betrokken bij de kansen en uitdagingen in hun (directe) leefomgeving.

We hebben een nieuwe werkwijze ontwikkeld voor de samenwerking met inwoners. In ons werk passen we deze toe. We besteden aandacht aan eenvoudige, begrijpelijke en betrouwbare communicatie. Ook maken we onze communicatie toegankelijk voor laaggeletterden.
Ondanks de gestegen kosten in het sociaal domein blijven we zorg dicht bij de burger leveren. Samen met inwoners en maatschappelijke partners maken we de beweging van achteraf oplossen naar preventie. Het beleid dat we hiervoor hebben opgesteld voor de Jeugd, verbreden we naar alle leeftijdsgroepen.

Onze bedrijfsvoering is op eigentijdse wijze dienstbaar aan het bereiken van de doelstellingen van onze gemeente. Digitalisering van de informatievoorziening is een van de belangrijkste ontwikkelingen. Via het programma Digitale Agenda Zwartewaterland werken wij aan oplossingen om de gemeentelijke dienstverlening te verbeteren.
In het tweede deel van 2019 is gestart met de benodigde inventarisatie en planvorming om de personeels- en salarisadministratie (PSA), inkoopadvies en automatisering gefaseerd onder te brengen bij het samenwerkingsverband SSC ONS Zwolle. In 2020 krijgt de al eerder gesloten intentieovereenkomst concreet gestalte. We bereiden de benodigde besluitvorming inclusief de financiële consequenties voor toetreding tot de GR SSC ONS voor en leggen dit aan de raad voor. Het gevolg is dat de lopende samenwerking met buurgemeenten Staphorst (PSA) en Steenwijkerland (inkoop) op termijn wordt beëindigd.  

Naast het beleid op specifieke thema's en/of beleidsonderdelen is het behoud van een structureel gezonde financiële positie als hoofddoelstelling voor deze raadsperiode geformuleerd. Om dit te concretiseren is in deze raadsperiode bijzondere aandacht voor onze schuldquote.

Via onderstaande link komt u bij het promotiefilmpje van de gemeente Zwartewaterland:

Kernfeiten Zwartewaterland